Tomor Gábor: Választható



Hej, te, jöttment, bolond legény,                    
téged bárki megvezethet?
Korpa közé keveredőn
desszert lehetsz keveseknek.
Bár ha helyén van az eszed,                        
maguk közé bevehetnek.


A karikatúra címe: Angyal, ördög; H. Emami, iráni rajzoló alkotása


8 megjegyzés :

  1. emlékeztettél kollégista élményeimre. Szálló igévé lett egy mondássom ott.
    Nevess, mert ha nem megy, fülig tépik a szádat, és akkor úgy fogsz kinézni, mintha mindig nevetnél...
    Bizony Gábor, Ez, a hajlasz, vagy törsz szabály.
    Nagyon tetszett, külön a vers ritmusa.
    gyuri

    VálaszTörlés
  2. Vagy megszoksz, vagy megszöksz. A kollégiumról az jutott eszembe, hogy gólyaként tanácsolta nekem egy végzős, hogy ha késő este még éhes az ember, de már nincs kajája, akkor "idd tele a hasadat vízzel, és feküdj le aludni". :d Viszont, itt ragadom meg az alkalmat, hogy megdicsérjem Gábor verseinek illusztrációit: remek választás rendre mind, nem mellesleg informatív is. (h)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kollégiumi élményeim nekem is vannak szép számban, de ilyen jó tanácsra egyre sem emlékszem. (Némi "önsajnálattal": valószínűleg nekem nem is adtak.) Az illusztrációkat illető véleményedhez: sok képet mentettem el, s amikor kész az esedékes írás, tallózgatok közöttük, míg nem lelek egy valamilyen szempontból illeszkedő, az értelmezést segítő, körét szélesítő festményt, ábrát. - Örültem soraidnak, kedves Árpád. :)

      Törlés
  3. Én meg a szállóigéden mulattam, Gyuri. Nem mindegy, hogy mitől áll úgy a szád. (Ne adjuk az örök idiótát.)... Köszönöm a válaszod! :>)

    VálaszTörlés
  4. Hát, igen, Gábor...ma már a beilleszkedés egészen mást jelent, mint régebben. Egyenes derékkal gyakran magányos marad az ember...
    Aki korpa közé keveredik, mondja a közmondás... " választható "
    Irma

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz, Irma, van, amikor lehet választani, de nagy nyomás alatt vannak sokan, ha erre ott, ahol élnek, nincsen lehetőség. Ezért is inkább fiatal, nem családos, illetve kevéssé kiszolgáltatott helyzetű emberekre képzeltem el ezt a rövidemet... - Köszönöm, hogy kifejtetted véleményed, kedves Irma! :)

      Törlés
  5. Kedves Francis!

    Nagy igazság. Életvitel a ma emberére szabva. Vagy elveszel vagy beilleszkedsz, de a vers első sorai ellentétbe helyezve uz utolsó sorokkal mindenre rávilágít, illetve az ember jellemére utal.
    Szeretettel gratulálok: Mila
    Szeretettel gratulálok: Mila

    VálaszTörlés