Kapolyi György: Az út



A hepehupás, hajdan macskaköves út, lassú ütemben emelkedett, ahogy haladt felfelé, egyre több gödör és hupli tarkította.

Mindkét oldalát bokrok. és fák szegélyezték, furcsamód, a kanyarok után, a növényzet áthatolhatatlanabb lett.
Már az volt az ember érzése, hogy mindjárt összeérnek, és egymásba nőnek a lombkoronák.  Egy tompuló fényben fürdő, rezdületlen világot élő alagút, ahol megszűnt az idő.
Ebbe a magasságba, már nem jutott fel a madarak éneke, itt az egyre sűrűbb, egyre vastagabb csend volt az úr.

Szikár, keskeny alakja előredőlt, jobbjában egy vastag ágat szorongatott, ezzel próbálta felkapaszkodását segíteni.
Minden csomagja egy lapos hátizsák, erősen kellett figyelni a talajt, nem akarta kificamítani egyik bokáját sem.
Ismét fordult az út, már nem emlékezett rá, hányadik kanyar.
Meg kellett állnia, izzadó homlokát megtörölni, és pihenni egy kicsit.
Félig nyitott száján nehezen kapkodta a levegőt, alig érezte zsibbadt lábait.
Aztán újra nekilódult, nehézkesen, inkább az akarat vitte, mint a kedv.
Ismét kanyar, és megint, és mindig kanyar, hogy a francba lehet ilyen utat építeni, ez már nem is út, ez egy hegyi szerpentin. És ha már ennyire tönkrement, miért nem javítja senki, valaki egyszer kitöri a lábát, és akkor mit tud csinálni?  Talán évek is beletelnek, mire jön erre valaki, és kérdés, hogy az mit tehet, ha egyáltalán tenni akar.
Mert elképzelhető, hogy nem segít a sérültön, mert mire idáig felkapaszkodott, épphogy él, nincs ereje még másokkal is foglalkozni, liluló arcát, és kapkodó lélegzetét hallgatva, nem is csoda.

A szerencsétlen meg lassan meghal, a nap, a jég elmállasztja meggyötört testét, porát meg az egyik gödörbe söpri a szél.
Az idő meg arra haladtában, csak közönnyel figyeli a történteket, rengetegszer látott már hasonlót.
Az eső meg idővel kimossa a port, szétterítve a világon, hiszen odatartozik, milliárdok poraiból épültek az évezredek folyamán a dombok, tán még a hegyek is, egyik- másik felnőve az égig, közel a teremtőhöz, de ezek gondolom a jobbak porai.
Ebből nőttek ki a fák meg a bokrok, mert a volt életek adnak táptalajt az újonnan sarjadó életeknek, és így minden él a maga módján, sem a por, sem a föld nem vész el. Csak minden másként létezik tovább, amíg a Föld forog.

A szélben sustorgó lombok folyton mesélik ugyanazt, nem tudván betelni a történet békés valóságával.

EPILOG.

Mert Villon mester is járt e fura tájon,
Ki nyakán érezte, segge mily nehéz,
A fák között, e csendes promenádon,
Döbbent rá, hogy ez volt az egész.


Kép: Kapolyi György alkotása


6 megjegyzés :

  1. Kedves Gyuri,

    Villon illik ide :) és tényleg az egész egy út és várjuk a nagy megérkezést ami itt a Földön nem jön el. Hát, ez így van, de azt hiszem ebbe csak ritkán szabad belegondolni, ha csak nem akarunk teljesen elszontyolodni. Tetszett a gondolatod. Érdekes történet lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Noémi.

      Ez, így van, ahogy mondod. Egyszer egy Francia író tollából olvastam, hogy az örök élet titka, hogy ne foglalkozz a halállal, mert akkor az is foglalkozni kezd veled.

      Köszönöm, hopgy olvastál, és a gondolataidat is elmondtad.

      gyuri

      Törlés
  2. Kisebb-rövidebb egyenes szakaszok után kanyarok és kanyarok, számlálhatatlan forduló az úton... Az úton, amelyen vagyunk, s amin haladva többé vagy kevésbé gondolunk más utazókra; akarunk javítani az élet minőségén, vagy önző módon nem nagyon figyelünk másokra. Villon mester után most te is értékelted ezt az "egészet", kedves Gyuri! (o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gábor.

      Én úgy látom, hogy valójában mindenki a saját megoldatlan leendő erőpróbájának a rabja, nem nagyon gondol a másik emberre, sorstársra.
      Ezért van az, hogy egyik ember nagy pompával van búcsúztatva, a másik, meg egy hullazsákban várja a feltámadást, és minden kezdődik elölről.

      Köszönöm gondolataidat.
      gyuri

      Törlés
  3. Áthatolhatatlan erdőről,megoldhatatlannak ( látszó ) problémákról, egymás iránti közömbösségről írsz, vándorod útja közben. Valóban egyetlen dolog, ami vigasztalhat, hogy az elmúlt természet és egyéb élőlények helyén újra és újra új élet keletkezik . Az egyetlen megmásíthatatlan, örökkévalóság.
    Tetszett az írásod, mindig elgondolkodtat
    szeretettel Irma

    VálaszTörlés
  4. Az utak kanyarognak, hol jobbak, hol rosszabbak. Mi pedig baktatunk rajta, van úgy hogy tempósabban haladunk. Aki él, igyekszik úgy élni, hogy először neki magának legyen jó, még akkor is, ha ezt nem szívesen vallja be senki, és az élet után már mindegy. Mikor porrá leszünk, nem nagyon érdekel minket, sem pedig az, hogy majd születik valami, vagy valaki utánunk is.Egy cseppet sem víigasztal, csak rezignáltan vessük tudomásul, ahogy Villon is a segge súlyát. Teteszett a novellád.

    VálaszTörlés