Kádár Sára Hajnalka: Boldogság



Buzgón sütött feje fölött a nap, így hát a kerítések árnyékába húzódva menegetett, botjával piszkálgatta a kibújó gazt felverve  a  lustán  heverésző  kutyát. Kéjes élvezettel koppantotta meg ismét a deszkapalánkot, s már-már gyerekes örömmel nézte az őrjöngő kuvaszt. Az emeletes, patinás Séra-kúriához ért. Sokszor ült itt az alagsori áristomban valaha, madárka arcán mosoly villant, kunkori bajusza megnyúlt, s a szeme is kópésan nevetett. Tanult ember volt ő, iparos, sokat olvasott, így megbecsülte a falu, véleményére hallgattak az emberek.  Ha ellentétes nézetei voltak az éppen aktuális jelöltekkel, a választások reggelén kakastollas csendőr ment érte, s bekísérte valamilyen ürüggyel a fogdába. Igen ám, de az ő eszén nem jártak túl. Már hetekkel azelőtt megbeszélte a faluval kire jó szavazatot adni, ki a megbízhatóbb, becsületesebb ember, így nyugodtan üldögélt, olvasgatott ott. Miután beiktatták választottakat, őt is kiengedték. Persze, hogy úgy történt minden, ahogy ő is akarta. Rég volt, szép volt! 
      Kihalt volt az utca így ebéd után, a mezőn dolgozók boglyák, bokrok hűvösébe húzódtak, ki szunyókált, ki a lányokkal évődött, a gyerekek a falut átszelő folyóban lubickoltak, a sánc szélén libasereg tollászkodott. Csak a rovarok zümmögése hallatszott.
A nagy fehér kő az utca sarkán!  Styű-styű-styű, fütyörészett alig hallhatóan, s leereszkedett rá. Botját gondosan maga mellé tette, komótosan előszedte a lajbi zsebéből az ezüst dohányszelencét, óvatosan kivett egy hófehér hártyapapírt, ujjára hajlította, nyelve hegyével megnyalta a szélét, dohányt szórt bele, összehajtva sodorgatta kerekre a szivart, s nyolcvan év megfontolt nyugalmával rágyújtott. Íze, illata a brassói Arany Sasba  röpítette, s már-már hallotta is a kávézó monoton zaját. Aztán ledobta a porba a csikket, megszokásból rátaposott, vette a botját, s hazaballagott. 
       Az öreg  fa  terebélyes koronája  kellemesen  érintette  meg kimelegedett testét,  szedegetett egy maréknyit az  ízletes, fekete eperből.  Még a nagyapjával ültették, gyerekei, unokái   számára  gyümölcsöt adott, s jó erős ágakat mászkálni.  Ilyen nyári napokon ő vigyázott rá  meg  Deborára  három-négy  éves korukban a  drága öreg! Apró sámliján üldögélt a tornácon, gondolataiba merülve szívta pipáját,  de  a  szemét rajtuk tartotta. Csintalan gyermekecske volt ő - most már tudja-, s hiába szólt rá az öreg, hogy ne  ütögesse  a  pálcával a tyúkok fejét,  rá se hederített. Nyughass, mert megverlek, dohogott apó, úgy se ér utol, nyelvelt vissza ő. Dehogynem, s már repült is feléje a bot, el is találta a lábát, s ő jó nagyot bucskázva ordított, mint a nádi bika. No, ugye utol értelek, kacagott apó. 
       Az ablak felső pereméről levette a kulcsot, kattant a zár, s belépett az ajtón. A botját a sarokba tette, s jól esően leült a karosszékbe.  Vele szemben, a  kasztenről,  megkopott  képekről nézett vissza rá a múlt.
    Szülei családi képe mosolyt csalt arcára. Hogy is ne, hiszen az akkori szokásokkal ellentétben apja ült a széken, mellette állt az anyja, így is egyforma magasak voltak!  Ő anyja aprócska termetét kapta az élettől, de már rég megbékélt vele. Aztán Juliskáján merengett el. De szép is volt nagy barna szemével, örök mosolyával! Derék asszony volt, de hamar átlibbent a másik világba. Nem is kellett neki más feleség, ott voltak a lányai, jöttek az unokák…
 S a katonakép, azt ki nem hagyná a napi mustrából! Egy aknavető mellett állt két bajtársával, a nevük is tudja még. Tizedesig jutott fel a ranglétrán, ez nagy tisztesség volt a falusi fiúnak, büszke is volt rá mindig.  Egyszer a közelében robbant egy akna,  fel  is  dobta  őt  a  levegőbe, szerencsére  nagyobb baja nem esett, csak a hallása károsodott.  De a háborúból való hazatérést soha nem tudja elfelejteni! Nagy volt az öröm, de  messze szülőfaluja  az erdélyi Kárpátok kanyarulatában, s  az útravaló  pedig hamar elfogyott. Örülhetett, ha egy-két főtt pityókát, száraz kenyérhéjat kapott a szegény emberektől. Kolozsvárig gyalog, szekéren jutott el, ott aztán fel tudott ülni a vonatra. Korgott a gyomra, két napja nem jutott élelemhez. Amikor a fülkében csirkecombot ettek, csak nézte-nézte, és csorgott szeméből a könny. Nem kínálták meg egy falatkával se. Ha erre gondol, könny szökik a szemébe! Szerencséjére Székely-Kocsárdon felült két ismerőse a vonatra, nekik volt kenyerük, s megmenekült az éhhaláltól.
    A vonat egyhangú zakatolása, a cimborák hangja elringatta, lassan elszenderedett. Álmában tovább barangolt a múltban, talán.


14 megjegyzés :

  1. Remek, ízes történetet hoztál ismét, kedves Hajnalka.

    Szívből gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tibor, kedves, örülök, hogy mindig elolvasol, és a véleményeddel biztatsz. Hajnalka

      Törlés
  2. Kedves Hajnalka.
    Nagyon kedves, békés történetet írtál, egy olyan múlt világba barangoló öreg emberről, aki, az emlékei ölelésében él.
    Én úgy érzem, hogy idővel az ember, egyre többet időzik a múltban, amit csak ő lát, és hallja az emlékezésből felbukkanók hangjait.
    Igen jó írás.
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, Gyuri, apám, nagyapám boldog volt, ha a múltjáról mesélt, még akkor is , ha szomorúságról szólt a történet. Rájuk emlékszem ebbe az írásban. Köszönöm , Hajnalka

      Törlés
  3. Emlékező írásod ezúttal is tetszett, kedves Hajnalka. És a címadás is sikeres szerintem, már csak amiatt is, hogy elgondolkodtatja az embert. Nem szoktunk magukra maradt emberek esetén boldogságra asszociálni. Pedig az éppen, hogy lehetséges: az eltávozottakra gondolás a sorssal megbékélt emberből igenis szívmelengető érzelmeket vált ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves, Gábor, örvendek végre, hogy a cím talált, javítottam a sajátomban rajta itt-ott, de ahhoz viszonyítva, hogy október óta nem tudtam írni- ez is haladás. A könyvem megjelentetését elcsúsztatták januárra. Üdv.
      Hajnalka

      Törlés
    2. Amikor már sikerült túljutni a nehéz időszakon, úgy válhatsz még aktívabbá, kedves Hajnalka. Aztán: semmiféle csúszás nem tudja elvenni a szerző örömét, ha majd könyvként kezében tartja írásai gyűjteményét. :)

      Törlés
    3. Nem , nem a csúsztatás vette el a kedvem, hanem a testvérem elvesztése. Még nem vagyok túl, csak a múlt emlékei ...

      Törlés
    4. A "nehéz időszak" éppen erre utalt hozzászólásomban. Igen, nem is egyszerű ezzel a fájó veszteséggel megküzdeni. De mindig mondják mások is, magam szintén úgy vélem: valamennyire tud segíteni a tennivalókba merülés. Erőt, egészséget kívánok hozzá, Hajnalka!

      Törlés
  4. Drága Hajnalka!

    Gördülékeny, és ízes nyelvezettel írt alkotásodhoz nagy szeretettel gratulálok: Mila

    VálaszTörlés
  5. Örömet szereztél nekem is a történeteddel, s a kasztennel! Gyerekkoromba hallottam utoljára ezt a szót, s az bizony régecske volt.
    Szeretettel: Szabolcs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Keves, Szabolcs, örülök, hogy rám találtál ☺.ezekért a szavakért már megéri. Üdv. Hajnalka

      Törlés
  6. Kedves Hajnalka, történetedet most is szívesen örömmel olvastam. Szép emlékek, és nehézségek felidézése, igazán szép, és ízes stílusban elbeszélve. :)

    VálaszTörlés