Kádár Sára Hajnalka: Kakunka 2.



A szoba sarkában állt Vijág komoran, nagy levelei fenyegetően néztek Kakunkára. Nem szólt soha, csak állt ott egyedül. Nem tud beszélni, pedig még a papánál is nagyobb! Épp ezért volt rá annyira kíváncsi. Elindult feléje, de messzire volt tőle, így gyakran lehuppant a földre. No, meg az útjába kerülő babák is elfeledtették egy ideig Virágot. Minden játékot megkóstolt, megrágogatott, sőt be is tuszkolta volna őket a szájába, ha befértek volna. Legfinomabb a nagy majmo volt, aki a sok harapástól már teljesen megpuhult. Ám a nagy Vijág nem hagyta nyugodni. Épp azért, mert nem szólt hozzá, csak hallgatott. Oda kell érnie valahogy, hadd beszéljék meg a dolgot, miért nem felel neki, őrlődött Kakunka. Csúszva, mászva, lépegetve, de eljutott Vijághoz. Belekapaszkodott a nagy ládába, és elérte az alsó leveleket. Nézte, nézte  egy ideig, aztán megérintette. De a virág meg se nyikkant. Kakunka felbátorodva rángatta a nagy levelet, de csak a földre huppant. Ha nem akar barátkozni, hát ő se, gondolta sértődötten, és a könyvespolchoz mászott. Elvett egy ott heverésző könyvet, épp úgy fogta, mint a papa, de a lapok összegyűrődtek a keze alatt. Ezen aztán megsértődött, és apró darabokat tépdesett ki belőle. Meg is kóstolta, nem ízlett, hát kiköpködte. Tetszett is neki, milyen szép fehér csomócskák lettek belőle a szőnyegen, büszke volt magára, a játék is érdekelte, hát egyre nőtt a megrágott kupac. Amikor a mama belépett a szobába, összecsapta a tenyerét a csodálkozástól. Felkapta őt a földről, belekotorászott a szájába, pedig ő anélkül is kiköpte volna a megrágcsált papírt, betette őt  a  kiságyba, és az ujjával integetett neki. Ez bizony nem az öröm jele volt, ez mást jelentett. Csendben üldögélt hát, és bámulta a mamát, aki minden szép csomócskát összesöpört. Nem baj, gondolta Kakunka, majd máskor…
    Amikor elővette mama a kiskabátját, Kakunka repesett az örömtől. Hurrá, mennek sétálni a világba!  Elsőként Vau-vau szaladt hozzájuk, meg is nyalintotta őt barátságosan,  aztán  Makka is elősomfordált, fölötte Mabár szállt, meg Pepüme zúgott. Az ott  madár, látod, ott fennebb meg a  repülő. És ő mindannyiszor megjegyezte: mabár, pepüme. Egyik hosszú séta után látta meg a zakatoló, füttyögő Bomakát! Meg is ijedt tőle, jaj, úgy sziszegett, de a mama megnyugtatta. Ne félj, kicsim, ez a Vonat, látod, nem bánt. És a Bomaka vidáman sikkantott neki, így  Kakunka  a  szívébe fogadta. Bomaka, nyújtotta feléje  a kezét. Igen, Vonat, ismételte meg anya. 

( folytatás következik)


9 megjegyzés :

  1. kedves Hajnalka.
    Induló élet, mindent meg kell tapasztalni, megfogdosni, megkóstolni, a mama, mint biztos háttér, nagyon fontos.
    Talán ez az időszak, ami a leg izgalmasabb az ember életében.
    Aranyos kis emberke, tetszett írásod.
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gyuri, a véleményednek mindig örülök!

      Törlés
  2. A címet látva különösen kíváncsian olvastam Kakunka történetét – és nem hiába. Szépen folytatódott; ismerkedik a világgal a csöppség, s ezt az ő hallott-utánamondott szavaival kiválóan színesítve adod elő. Talán egyes ismétlődő szókat (például "sértődötten") mással is kifejezhetnél, akár a helyi nyelvjárás szókincséből is. (Ezt persze főleg a folytatásra gondolva írom.) – Jólesett olvasni, Hajnalka! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de örülök, drága Gábor , a figyelmednek, a véleményednek! Üdv., Hajnalka

      Törlés
  3. Öt unokám megfigyelése a bizonyság rá, az igazat írod, nem csak a valódit, kedves Hajnalka. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tibor, ez igazàn biztató.

      Törlés
    2. Tibor !
      Öt unoka? Hát ez nem semmi!
      Ötszörös nagyapának lenni, az már feladat.
      Gratulálok, őszinte elismeréssel.
      gyuri

      Törlés
  4. Kedves Hajnalka!
    Élveztem s gyermeki szemmel bemutatott világot.
    Az én unokáim máe felnőttek, de emlékszem, főleg a fiú unokám volt sejpes. megmaradt: cat süsüjöt nájad. (Csak csücsülök nálad). Aludni csak az apukával volt hajlandó.
    Szeretettel gratulálok: Mila

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszett az írásod, igazán kedves. Nem csak emlékeimet idézted fel gyermekeimről, hanem a frissen, és ismét megélt pillanatokat, kisunokámmal. Igazi kis kópé, és mindent megkóstol, megtapogat. Várom a folytatást. :)

    VálaszTörlés