Tomor Gábor: Derengés




Pislákolsz csak:                                   
értetlen hallgatsz,                                
bámulsz magad elé.                                                 
De lám: deríti sötéted,                                 
sugároz, fűt-fát idéz –                                                                                         
balekvonzó útjelződ.


A kép Angel Boligan alkotása





12 megjegyzés :

  1. Kedves Gábor.
    Az ember, egy életen át, valahol, csak pislákol, értetlenül hallgat.
    Az útjelző fénye hozhat valami érdemit idézve, de megvan a veszélye, hogy fényével, odavonz balekokra vadászó entitásokat, amiket ritkán sikerül kivédeni.

    Nagyon tömör összegzése a valóságnak.
    Tetszett.
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Gyuri, egyfajta összegzést próbáltam adni,finoman szólva tájékozatlanságuk miatt balekokkal, "útjelzőkkel" teli valóságunkról. Hát ilyen. Hogy enyhítsek: ilyen is. - Köszönet véleményedért. :)

      Törlés
  2. Kedves Gábor, a sötétben pislákolókat a legtöbbször a média nem éppen hiteles, szépen szólva, hamis útjelzése irányít. Ez a ma világa.
    Üdv, Hajnalka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jómagam imént "finoman szólva" kifejezéssel éltem a balekokat illetően, te pedig "szépen szólva" közlöd véleményed a médiáról. Hát bizony, hamisságát rendre tetten érik, érjük. És nem csoda, ha egyre csak romlik a látásélesség. Nyilván érezted a csúfondárosnak szánt címből is, hogy nem valami örömteli az ilyen derengés. - Örültem hozzászólásodnak, kedves Hajnalka. :)

      Törlés
    2. A Gutenberg-galaxisban nem csalódtunk eddig sem, ezután sem fogunk. Nem derengés lesz, de tápláló fény érkezik várt könyveddel is, Hajnalka! :)

      Törlés
  3. Gábor a versed, és csatolt kép együtt kicsit másfelé vitte a gondolataimat. Most inkább a politikára asszociáltam, ami irányt mutat, aszerint mi az érdeke. Ugyan az is lehet fény, és összefonódhat a médiával, ahogy a bankokkal is. :) (klasszikus kép, igaz? :) :) Tetszett a versed. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Iránymutatás, persze, mi mást diktálna egy központvezérelt útjelző. Ha nem tudnák a népek, mit kell gondolniuk, ily módon is megtudhatják. Úgy vélem, a technikai fejlődés mind újabb eszközei miatt az érdekeltek eléggé áltatják magukat: azt hiszik, a modernebb lehetőségekkel élve befolyásukat hosszú időre tartósíthatják. - A kép tévéje régebbi, igaz, de amit a rajz sugall, mit sem veszített igazságából. (Sok helyen még nem cserélték le a készülékeket; nálunk is egy hozzánk nőtt régi és egy lapos is üzemel. :) )
      Köszönöm hozzászólásodat, Ildi! :)

      Törlés
  4. Tetszett. Napjainkban túl sok az útmutató, az útmutatás. "Térképet" meg nagyon kevesen tudnak olvasni. :)) Üdv: Robi

    VálaszTörlés
  5. Tetszett. Napjainkban túl sok az útmutató, az útmutatás. "Térképet" meg nagyon kevesen tudnak olvasni. :)) Üdv: Robi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz, Robi: szégyentelenül sok az (el)irányítás, csüggesztően kevés az értő térképolvasó. Vagy inkább túl sok az óvatoskodó. Jut eszembe, nemrég volt bemutatója Baranyi Ferenc újabb kötetének, melynek címe: Ballada a hunyászkodókról. - Köszönöm, hogy vélekedtél rövidem kapcsán. :)

      Törlés