Kapolyi György: „A gondolatok vámmentesek” 2Még Hűvösvölgyben – Budán, mikor a Majer papa szamaras szekérrel hozta a szenet…
Maszek „Tükertye” volt, sokszor, még késő este is fuvarozott, a sógora kosarazott, ő meg rakta.
Kint álltam, és közben beszélgettünk. Nagy dumás volt az öreg…

Tuggya, két embert utálnak itt. A svápot, meg a sidót.
Miért? – kérdeztem.
Mert mindkettő szorgalmas – jött a válasz.
Mindkettő dolgos, és ha kicsit megtollasodik, kifosszák, és mehet Isten hírével.
A svápokat, is egyszer kifosztották, megtennék megint, csak tartanak attól, hogy a Németek megharakszanak, és akkor baj lehet.

Hát igen…
Mindig kell egy panel, ami sikertelenség esetén előrángatható, ez a cigány, és a zsidó kérdés. Egy boldog emlékű evangélikus pappal, „Atyai barátommal” beszélgettünk egyszer, és meséltem neki, hogy esküvőm reggelén, gyónnom kellett, és olyan baromságokat kérdezett a gyóntató pap, hogy dühbe gurultam.
Türelmesen végighallgatott, és azt válaszolta: Gyuri. Sokan vagyunk papok, köztünk is van hülye, meg okos. Te, kifogtál egy hülyét. Igazságtalan vagy, ha emiatt, a teljes papságról alkotsz véleményt.

Hát igen…
Sokan, tele vannak álmokkal, és egész életük folyamán, nem mennek semmire. Gyűlölködőkké válnak, mintha mindenkit hibáztatnának sikertelenségük miatt.
Műveletlen, buta hullákként tengetik életüket, és miután mindenki valamire büszke, ők, a semmire büszkék.
Találkoztam olyan élőlényekkel, akik arra voltak büszkék, hogy keresztények, és a nagy hitviharaikban, annak idején, kifosztották a svábokat meg a zsidókat, a cigányokat csak lenézték, nem is volt tőlük mit elvenni, az tény.
Emlékszem a gúnyos népdal átköltésre. „Ki tanyája ez a nyárfás? Enyém, meg a tied elvtárs”

Igaz.
Egyszerűbb megvárni, egy szorgalmas, és rátermett ember javainak szaporodását, és elvenni.
Ehhez elég, egy tisztességtelen, ócska jellem. Az meg nem egy hiánycikk…

Ismertem ócska zsidókat, ócska keresztényeket, és ócska cigányokat.
Meg ismertem tisztességeseket is.
De egyszerűbb általánosítani, ahhoz nem kell semmi, ami ész.
És, hogy a nekem nem szimpatikus embereket nem legyilkolni kell, hiszen ki is lehet kerülni őket, ez valami hazafiatlan hozzáállás lehet.
Nem hoz anyagi sikert, és talán unalmas is.


Kép: Kapolyi György alkotása


2 megjegyzés :

 1. Ez pontosan így van, Gyuri, jól megírtad. Mindig kellenek panelek, illetve mindig elő lehet húzni az emberek (embercsoportok) szembefordításához megfelelő kártyákat. Ezekkel, illetve az általánosítás eszközével általában elérik céljukat a sikerre áhítozók, minthogy gyűlölködőkké tudnak tenni velük sok embert, tömegeket. Mert a világgal maguk miatt elégedetlenek mindig szép számban voltak, lesznek is...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tökéletesen egyetértünk Gábor.
   Az agresszív tömegek, a 3IQ s agyukkal,nem képesek felismerni, hogy gyűlölet gyűlöletet szül, és visszalő. Saját életüket teszik tönkre, nem csak a másikét.
   De veszett fejsze, ezen nem lehet segíteni...

   Köszönöm szavaidat.
   gyuri

   Törlés