Kerámiatábor

Temerini tájház - gang


Május 23. 24. 25. nagy nap volt Temerinben.

Ezeken a napokon gyermek kerámia tábor működött Mile Ibolya magyarországi keramikus vezetésével, aki nem csak művész, de kiváló pedagógusnak is bizonyult. Tökéletesen tudta, mennyi a határvonal, ameddig maximálisan ki lehet használni a gyerekek alkotóképességét.
A módszerét sok pedagógus is megfogadhatná. A tanulókkal élvezet volt dolgozni. Akartak tanulni, és kérdeztek, tanácsot is meg véleményt is.
A mottó: megadott témára alkoss a saját fantáziád szerint. Remek alkotások születtek.
El ne feledjem leírni: Álomváros készül majd. Ez az első lépés, ahova Temerinre jellemző szecesszióra emlékeztető házakat láttunk, amit gyerekek a saját elképzeléseik szerint beillesztettek a házak fűrfalába.
Mivel kétajkúak voltak a kis művészetkedvelők, akik az agyagot formázták, így a fordítást is megoldottuk.
El kell árulnom azt is, hogy az első napon sok kérdés, kérés volt a gyerekek részéről, de a harmadik napon már élvezettel, ügyesen tudták kezelni az agyagot. Nem mondom, segítség kellett, de az minimális volt, mert Ibolya művésznő olyan ügyesen bevezette a jelenlevőket az első lépéstől az utolsóig, amit kitervezett, hogy nem csak alkottak az általános iskola hatodikos és hetedikes tanulói, hanem élvezték az agyag formálását, és persze a sikerélmény egészen feldobta őket.
Talán ezzel kellett volna kezdeni ezt a kis tudósítást, hogy a temerini kultúrtevékenység magas fokon áll. Ők kiváló szervezők, pályázatokat nyernek, a kultúrházat építik, a tájházuk már régen remek ősi hagyományt őriz. Úgy gondolták, kerámiát a TAKT keretén belül a gyerekekkel megszerveznék, és a kishegyesi Fürsztner Sípos Etelkát keresték fel tanácsért, majd Szalma Istvánnal egyetértve Mile Ibolyát ajánlották, mivel a pályázatban fel kellett tüntetni, ki lesz a művészeti vezető. Jobbat nem is ajánlhattak volna, mivel nem csak kiváló alkotásai vannak, de Magyarország egyik legjobb korongozója is, amit kevés művész mondhat magáról.
Nos, a szót tett követte. Megszületett a kerámiai tábor, ahol Temerin plgármestere megtisztelt mindenkit jelenlétével, ő nyitotta meg a TAKT kerámiai alkotóműhelyt.
Ki kell hangsúlyozni, hogy a vendéglátók maximálisan elkövettek mindent, hogy semmiben sem legyen hiány. Szörpök, reggeli, ebéd biztosítva volt mindenkinek. Azon kívül a tanulók, és mi csoprotvezetők is kaptunk egy pólót. Fedett tetejű helyen padok, asztalok, agyag, szerszámok, minden biztosítva volt.
Vendéglátóinknak köszönet az igyekezetért, amiben még az irigy sem találhatott volna hibát. A tanulóknak a lelkes munkáért dícséret jár, Mile Ibolyának pedig hálás köszönet, amiért ilyen szép és hasznos tábori életet biztosított a jelenlevőknek.
Amatőrök segédkeztek Mile Ibolyának: Sípos Fürsztner Etelka, Szalma István, Markovity Radmila, és a temerini képzőművész tanárok.
Remélem, ezt a tradíciót nem szüntetik meg, mert ha elkészül az Álomváros, jöhet a következő téma.

A fényképen Mile Ibolya látható.

Markovic Radmila


2 megjegyzés :

  1. Örömmel olvastam beszámolódat, kedves Radmila.

    VálaszTörlés
  2. Mila kedves! Köszönet ezért a lelkes beszámolóért!
    Üdv: Szabolcs

    VálaszTörlés