Tomor Gábor: Féktelen fantázia



Férfi- és nőtársak, tegyék a kezüket a szívükre, és nyilatkozzanak: kinek nem volt szüksége sohasem a környezetében élők megértésére, elnézésére? No persze, ehhez szélsőséges esetben jó adag türelem is kellett, elsősorban az ügyekben érintett hitestársak részéről.
Korábbi időkre emlékezve jó néhány történetet idéznek fel a mesélő kedvűek az időszakonként tartott találkozóikon. Az anekdoták vissza-visszatérő szereplője például az a főnök, aki a kebelbarátok egyesületének kiemelkedő tagjaként aratott felejthetetlen sikereket. E téren kivívott elismertségét jelzi a következő adoma is.
Történt, hogy a tudós testület döntéshozatalra gyűlt össze. Hogy mi szerepelt az ülés napirendjén, ma már ki tudná, egy biztos: volt előterjesztés, és ahogy az lenni szokott, hozzászólások is estek. Az egyik javaslat kapcsán különösképpen tetszetős külsejű kolléganő kérelméhez fűzte hozzá az említett vezető: – Támogatom, látok benne fantáziát.
Meglehet, az ajánlást véletlenül semmiféle személyes vonzódás nem motiválta. A villámgyors képzettársítások hatása azonban megtette a magáét: a jelenlevőkből ellenállhatatlanul kitört a nevetés. 
A folytatásról nem szól a fáma. De mi miért is ne tehetnénk olyan megállapítást: kalandos életünk sokszor móka, vidámság. Például amikor is éppen nincsenek jelen az úgynevezett bajkeverők, akik a tilosba tévedőket befújnák, vagy amikor az erre hajlamosakat a többiek féktelen örömmel kikacagják… 


A kép címe: A meghallgatás; Christiane Vleugels festménye.


6 megjegyzés :

  1. Kedves Gábor ! Derűt keltő kis történetet hoztál nekünk, és nem csak a cím miatt.Jólesik néha felülkerekedni a mindennapok nehéz percein, a rosszakarók gátlástalanságán. Nekem kedvenc tanárom 2 mondását juttattad eszembe, amint a matek órák közepén gyakran élvezhettük humorát : Az egyik ilyen mondása volt, hogy
    " Vígan menjünk tönkre"
    a másik pedig egy anekdota :
    Amikor egy embert a bíróságon arra utasítottak, hogy a következő mondattal kérjen bocsánatot a sértettől : " Bocsánatot kérek, Kovács úr egy becsületes ember. "
    Ó a következőt mondta :
    Kovács úr egy becsületes ember ? Bocsánatot kérek !
    Nos, ő így értelmezte, hogy " Vígan menjünk tönkre :)
    Irma

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem pedig válaszodtól az jutott eszembe: milyen jó, ha egy matektanárnak humora van, ha szakmájából ki-kiruccanva alkalmaz is ilyesféle nyelvi finomságokat... Köszönöm soraid, kedves Irma! :>)

      Törlés
  2. Rövid, de velős írásod, kedves Gábor, mosolyt csalt az arcomra, meg bólogattam, mint bólogató János, mert bizony a türelem rózsaát terem, csak nehéz kivárni a rózsát.
    Szeretettel gratulálok írásodhoz: Mila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy bólogattál, s hogy mosolyt csaltam arcodra, kedves Mila! :)

      Törlés
  3. Kedves Gábor.

    Frappáns bemutatása a valóságnak, nem nyomasztó, de a tréfás hang, nem feledteti a téma drámai valóságát.
    Tetszett !
    gyuri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szavaddal élve, Gyuri: igaz, egyfajta valóságshow felvillantása ez az írás, mely éppen hogy nem a való élettől elzártan mutat meg, leplez le ismert jelenséget. - Köszönöm véleményedet! :)

      Törlés