Tomor Gábor: A környezet foglyaiMottó: „Nem cselszövény szerezte e hazát, / E hazáért nem csalni – tenni kell!” (Vajda János)


Tömörítés

Papírcetli, ezzel a mondattal: „Ma ideológiailag jól képzett nyugdíjasok turkálnak a kukában.”
Ki írhatta, nem tudni. Megőrzésre mindenesetre érdemes. Talán, mert találó értékelés. Még inkább: közsors jellemzésének drámai tömörítése. Jobbra, többre érdemes idősebb korúak – ezt a meghasonlást – hányan megélték! 
Reményekben is túlképzetten – szegénykék.             


Összefogást!
                          
Korlátozni kellene a szabadban eltöltött időnket. Lakossági összefogásra hívott fel a Levegő Munkacsoport is, mivel ez javíthatja a környezet állapotát.
A légszennyezésnek az idén nyáron a leglátogatottabb európai városokban kifejtett egészségügyi hatásait vizsgálta az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség. Tanulmánya alapján megállapítható: a Budapestre látogatók az itt lakókhoz hasonlóan napi három cigaretta elszívásával egyenértékű szennyező anyagot lélegeznek be.
Meg kell tehát szívlelnünk a tanácsot. Legalább mi, dohányosok tartsunk össze!   


Választék   

Teljes egyetértés alakult ki az ülésen. A szakértők, a civil- s a zöldszervezetek egybehangzóan megegyeztek abban: az ártalmas hulladékot el kell helyezni VALAHOL.
A konszenzus aprócska bibéje: Magyarországnak nincs Valahol nevű helysége.


Hirdetés                                   

„Negyvenes mérnök káros szenvedélyektől mentes szexpartnernőt keres. Lakás szükséges. Jelige: Bp. II., XIV., XVI. ker. előnyben.”
Teljesen világos: az úr igényes. De mindene nem lehet. Jeligének írhatta volna azt is: „Házhoz megyek”.


Létkérdés

Heisenberg Nobel-díjas fizikus volt. Ő állította fel a nevével jelzett határozatlansági relációt.
Vajon a közterületek mely lakójáról nevezik el majd a létbizonytalansági összefüggést?


Boldogság vár

Némely országokban egészen kiváló hivatalok működnek. Hírlik: Nagy Britanniában magányosságügyi államtitkárság létesül (a kulturális minisztériumon belül), India egyik államában pedig boldogságügyi minisztérium teszi dolgát rendületlenül. 
Nem zárom ki, hogy nálunk is létrejön ilyen intézmény, amely a példaadóhoz hasonlóan az egymás iránti toleranciáért is felelősséget vállal majd. Nemzetünk e lépéstől nem keveset vár.
Várjuk a pszichológusokat, akik – mint a messzi Indiában – közénk jönnek, s elmagyarázzák: miként köszönt majd ránk a boldogság!


Ígéretes                         

Ki ne szeretne a jövőbe látni?
Példám könyvcím-tervezetre: A kussolástól a nassolásig. 


A kép címe: Én, kezekkel a lábam helyén; Nemes Anna munkája


10 megjegyzés :

 1. Kedves Gábor!
  Élvezettel olvastam iróniával fűszerezett apróidat. Nekem is lennének tippjeim, de félek kimondani, leírni, amiket a helyzetről gondolok, másrészt nagyon mélyen lenne a színvonal a te írásodhoz képest.
  Talán nincs is mit hozzá tenni. Köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy tetszik, kedves Sarolta. Azt mindenesetre javaslom, hogy ne fogd vissza magad, ha tapasztalataidról véleményt akarnál írni. Hát ki tegye ezt, ha nem a blogolásban már gyakorlatot szerzett netező?! - :)

   Törlés
 2. Újabb hiradás: beiktatták hivatalába a "bodogság ügyosztály" igazgatóját.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. És követi a "lelkesedés", a bizakodás" és más jól meggondolt ügyosztályok létrehozása... :-d - Köszönöm tudósításod, kedves Tati!

   Törlés
 3. A boldogság sokak számára csupán minimálbérből való boldogulás.
  Aki nem boldog, azért van, mert nem boldogul - noha nem biztos, hogy boldogtalan.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor hát sokak számára jó, hogy beiktatták a fent említett ügyosztály igazgatóját! Van dolguk elég, elmagyarázni: mi mindenből fakadhat a boldogság! :-d (Úgy vélem, közbeszóltam, várom tehát Tati barátom megerősítő hozzászólását. :) )

   Törlés
 4. Nagyon-nagyon jók! Sajnos, hogy ilyeneknek a közállapotok, de zseniálisan tömörítetted őket!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm véleményed, kedves Ditta. Közállapotaink jórészt: a köz érdekeit kifejezőnek beállított állapotok. @-)

   Törlés
 5. Éleslátásra utaló írásodon érdemes elgondolkodni.
  Szeretettel gratulálok: Mila

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Van is min merengeni, kedves Mila. Például gondoljunk A. Schwarzenegger kifakadására, miután D. Trump elnök júniusban bejelentette: kilépteti országát a 2015 decemberében aláírt párizsi klímamegállapodásból... (https://infostart.hu/kulfold/2018/12/04/kemenyen-nekiment-az-amerikai-elnoknek-arnold-schwarzenegger)

   Törlés