Kádár Sára Hajnalka:Emlékezés egy régi karácsonyraCsípős kedvében érkezett a szél a faluba, fekete felhőket gomolygatott maga előtt, végig rohant a fákon, dühödten rázta meg a zölden hivalkodó fenyőket. Az ünnep hangulatát   sugallta  a  tanterem  díszítése, az iskolai előadás, a  vetélkedő játékok. De semmi se tudta lekötni a figyelmét, tekintete egyre csak az ablakot kémlelte.          
       Lassan elcsendesedett a háborgó kinti világ.  Ökölnyi pelyhekben kezdett esni a hó, sűrű fehér színével befestette az eget, a  templomtornyot, a fákat.  A  gyereksereg  ujjongva  ömlött ki az udvarra, sikongott  az arcukra, kezükre hulló hófehér csillagoktól, pirosodtak az arcok, féktelenedett a felszabadult öröm. 
       Végre, hazaengedték.  Viháncoló csikóként rohant ki a tejfehér utcára. A szél belekapott a kabátjába, havat fújt a szemébe. Nem törődött vele, megszaporázta  lépteit.  A kerítéseket, házakat hósapka födte be, cipője  belesüppedt  a  puha fehérségbe.  Mesevilágba  került.  A kéményekből  karikázó  füst, az ablakokban az advent fényei hirdették az ünnepet. Hajtotta a kíváncsiság, hiszen ma érkezik az angyal!
     A kapu előtt megtorpant. Sötéten bámult rá a ház.  Egy pillanatig elfogta a kétség,  tán   neki nem hoz karácsonyfát!  Belépett az udvarra. A tornácon kupacban állt a hó,  semmi  se   mutatta  az ember nyomát.  Hisz az angyalok repülnek, derült fel az arca.
      Türelmetlenül kukucskált be az ablakon, s fény villant a szemébe. Apró kis gyertyalángok pislogtak a benti homályban. Kimondhatatlan öröm öntötte el,  bezuhant   az ajtón.  Abban a pillanatban felgyúlt a villany, szikráztak a fényszórók a karácsonyfán, alatta ajándékcsomagok lapultak, s  a  rádióból  halkan  szólt a Mennyből az angyal. Szülei is ott álltak.
 Mindenkit elbűvölt az öröm, a szeretet ünnepének hangulata. Percekig bámulta a csodát, majd énekelni kezdték ők is a karácsonyi dalt.
 Kellemes meleg lebegett a házban, s a lelkében nagyobbra lobbant a szeretet.  


10 megjegyzés :

 1. Kedves Hajnalka.

  Megható, és melengető felvillantása egy szép, és meghitt, emberi emléknek.
  Az ilyen emlékek tudják elviselhetővé tenni a mát.
  gyuri

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Gyuri, valóban így van. Áldott karácsonyt!

   Törlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 3. Meghatódva olvastalak, kedves Hajnalka. (h)

  VálaszTörlés
 4. Kis hősöd hatalmas várakozása a "heveny" meghökkenés után csak még nagyobb örömbe, boldogságba váltott át. Igazi mesevilág kint és bent... :) Kellemes ünnepeket a jelenben is, kedves Hajnalka!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves G, köszönöm. A gyerekkori karácsony ma is mesei. Neked is boldogat!

   Törlés
 5. Igazi téli, karácsonyi hangulatot hoztál nekünk, ha már a valóság nálunk csak csupa köd.
  Jó volt hősöddel együtt izgulni, s örülni vele ! :)
  Boldog ünnepet, Hajnalkám ! :)

  VálaszTörlés
 6. A régi meghitt karácsonyokat hoztad el nekünk. Köszönet érte!
  Kellemes Ünnepeket!
  Szabolcs

  VálaszTörlés
 7. Kedves Hajnalka!

  Pozitív kicsengésű írásodhoz szeretettel gratulálok: Mila

  BÚÉK

  VálaszTörlés