Kertész Éva: Mentetetlenek - 3. rész

 


Csak az a mondat dübörgött a fülükben, hogy mindjárt itt a mentő. Zsuzsa megdermedt a hír hallatára, alkalmasint Erna is. Szinte megnémultak. Ültek bénultan egymás mellett, és sírtak. Erna megrendülten simogatta ezt a bolond nőt, aki a testvére, aztán mélyet sóhajtva felállt, és előszedte saját -, előre összecsomagolt - kórházi felszerelését. És pakolt össze mindent, amire ismerete szerint szükség lehet a kórházban. Tudta, hogy csak magára számíthat, mert az a két szarházi akkor sem érne semmit körülötte, ha most éppen itt lenne. Ennyi tehetetlenség, ami a két kölyökbe szorult, csak nehezítené, nem könnyítené meg a dolgát.

Mire elkészült, alig kapott levegőt, már szedte is elő a pumpáját, meg a gyógyszereit, mert az asztmája olyan félelmetesen tört rá, olyan galádul, hogy úgy érezte, hamarabb megfullad, semmint megjöjjenek Zsuzsáért a mentők. Ültek megnyomorodott lélekkel az egyetlen szobában, és várták a semmit.

- Mi lesz ezekkel a szerencsétlenekkel nélkülem? - jajdult fel Zsuzsa hirtelen.

- Fogd be a szád, mert ráülök! Mi lenne? Felnőnek. Amit eddig te nem engedtél meg nekik, mert így tetted magad nélkülözhetetlenné számukra. Lehet, hogy ez a betegség pont érettük érkezik. Te szenveded meg, de legalább visszakapják a saját életüket.

Most minden átmenet nélkül ráborult a nővérére, és csókolgatni kezdte.

- Megjöttek. Nem tudok veled bemenni, mert nem tudnék egyedül visszajönni. De a gyerekeket beküldöm hozzád, amint hazajönnek. Vigyázz magadra, kérlek!

                                                      *

Laura mosolyogva fogadta, a hozzá lépő újabb ügyfelet. Régi ismeretség. Az elegáns hölgy idekerülése óta ragaszkodik a személyéhez. Tíz éve ismerik egymást, tudják egymás nevét, s néha beszélgetni is tudnak, ha kevesebb az ügyfél. Az idősebb egyedül él. Unokái, - akiket ő nevelt fel, - külföldön élnek, onnan segítik anyagilag. Lánya és veje autóbaleset áldozatai lettek. Nincs, akivel szót váltson, aki elbeszélgessen vele. A körülötte levő lakások megüresedtek, majd új tulajdonba kerültek. De ezek csak felújított üres otthonok, gazdáik nem lakják. Őt viszont megbénítja a csend. Pedig szüksége lenne az emberi szóra. Ha nincs, vagy kevés az ügyfél, ez a drága kis teremtés elbeszélget vele néhány szó erejéig.

- Hogy tetszik lenni Olga néni? Meggyógyult már a barátnője?

- Már el is temettük kedvesem. Ő volt az utolsó, aki felhívott néha, akit még érdekelt, ami velem történt.

- Mit tetszik parancsolni Erzsike néni? A szokásos ügykezelés?

- Igen kedvesem. Mi ez a szám a papíron, amit ideadott? - szólt vissza mentében az Olgának nevezett hölgy.

- A telefonszámom. Ha otthon vagyok, ezen tetszik elérni. S, ha úgy gondolja Olga néni, beszélgethetünk. Kezét csókolom.

Az idős hölgy már eltűnt, amikor észrevette, hogy egy könyv maradt utána a pulton. Ez az, amiről a múltkor beszéltek, s ő kíváncsi lett rá. Nem örült az ilyen ajándékoknak, pontosabban semmilyen ajándéknak, melyekkel egyik-másik ügyfél kedveskedett neki. Hol keresztrejtvényeket felejtettek itt észrevétlenül a számára, hol egy videó kazettát. Van, aki csokit rejt el a hivatalos iratok alatt. Nem nagy értékek, inkább a figyelem, és a kedveskedés jelei. Rettenetes, mennyi a magányos árva ember, akik csak akkor jutnak emberi hang közelébe, ha a postás jelentkezik náluk. Lám, a jó szó, a figyelem, a jó eligazítás hálára késztet. Pedig ez neki kötelessége.

Már végére ér lassan a napnak, örül is neki. Itt nem lehet tévedni, itt minden pillanatban topon kell lenni. Nem is tudja, mit tenne, ha külön családja lenne. Mikor tudná a gyerekeit, férjét becsületesen ellátni. Ezzel együtt nagyon szeretne társra találni. De, ez olyan vágy, amely sohasem teljesülhet. Ezzel a szétfolyó alakkal semmi esélye. Többször próbálkozott hirdetések útján ismerkedni, talált is néhány embert, akit elfogadott volna, de amikor megmondta, hogy neki nem lehet gyermeke, pillanatok alatt felszívódtak. A nevéről már nem is beszélve. Hogy lehet valakit Laurának nevezni? Bárhol bediktálja, kiröhögik.

 

 

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése