Kertész Éva: Menthetetlenek - 5. rész





Most hazamegyünk, és új életet kezdünk!

- Oké.

Otthon már remegve várta őket Erna. Beszámoltak mindenről, aztán mentek, és takarítottak, és főztek, és tették, amit eddig is kellett volna. Másnap este, amikor már túl voltak a vacsorán, nézték a TV-t, Árpi megszólalt.

- Öreg, ócska itt minden. Még a nagymamától ránk maradt holmik.

- Igen. Tehát természetesen kopottak a bútorok, és rondák a falak. Annyi pénzük sohasem volt a szüleinknek, hogy újat vehettek volna. Hiába takarítod, hiába szépíted, erre milliók kellenének. Ha a sajátunk lenne, ugyanis. De mi meg se vettük, amikor mindenki azt tette.

- Ráadásul Ernához járunk fürödni! Még a gondolatától is irtózom. Ahányszor átmegyek hozzá, érzem a bosszúságát, a kinézését. Ráadásul jogos is! Naponta hárman fürdünk az ő vizét fogyasztva. És a melegvíz! No, ebből elég, járjunk egyet!

Lépkedtek egymás mellett a keskeny utcán, ahol a felhevült házak még mindig ontották ki magukból a meleget A nyolcadik kerületben még eget is ritkán lát az ember, legfeljebb, ha a nyakát töri. Lehangoló volt az egész útvonal. A lámpák imitt-amott égtek. Pontosabban csak ott, ahol nem verték le a semmittevők. Most éppen csendes az utca, bizonyára megy a TV-ben valami sorozat. Árpi fellépett egy lépcsőre, s hívta húgát, igyanak egy üdítőt. Ekkor látta a lány először a gépet. Máskor is találkozott már hasonlóval, de soha nem gondolta magáról, hogy egyetlen perc alatt beleszeret, s ez lesz élete veszte.

                                                         *

Ma még irtózva tekintett rá, mert meglátta öccse szemében azt az ismeretlen fényt, amiről nem tudta, hogy micsoda, de annyit megérzett, hogy nagy bajt hoz rájuk egyszer. Tudta, hogy odalép mindjárt ehhez a rabló masinához, s még kérni sem merte, hogy ne tegye, csak figyelte bűvölten, hogy mi történik. És, nyert! Abba kellett volna hagyni a játékot, mert ezen lehet venni anyunak gyümölcsöt holnap, de ez a büdös kölyök már ismét feltette a nyert összeget, s ismét neki dolgozott a szerencse! Istenem állítsd meg a gépet, romoljon el, legyen már végre valami, ami megállítja! Árpi folytatta, mert semmi nem jött közbe, és már túlságosan belejött a nyerésbe, és bár tudta, hogy mindjárt vége a sikernek, mert kivétel nélkül minden alakalommal ez történt, ismét bedobta a pénzét, és most is nyert. Most érzett rá a lány, miért játszik az öccse. Szünet nélkül azért játszik, hogy egyszer legyen végre annyi pénze, amivel mindent megold majd. A szép otthont, a fürdőszobát, a fogsort az anyjának, a hiányzó saját fogait, az autót a bicikli helyett, a saját boltot a kenyér szeletelése és díszítése helyett, az egész rohadt életet, mert nincs más lehetőség a kitörésre. Végre vesztett! Vesztett, de nem annyit, amennyit nyert, sokkal többet. Annyival többet, hogy még a Laura pénze is elment az adósságba.

Némán ballagtak haza. Árpi teljesen kimerülve, és összetört lélekkel ballagott nővére mellett, aki nem tett szemrehányást, csak azt számolgatta, mivel kedveskednek holnap anyának, hogy fizetik ki a taxit, amivel hazahozzák, és miből élnek fizetésig.

Némán mentek haza, egyikük sem szólalt meg, de gondolataik a gondjaikról szóltak.


0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése