Kertész Éva: Menthetetlenek 4. rész

 


Árpi a folyosón szívta valahányadik cigarettáját, és türelmetlenül dörrent rá, amikor lihegve felért a harmadik emeletre:

- Hol a nyavalyában tekeregtél? Belém áll az ideg a türelmetlenségtől!

- Hármat találgathatsz! A szeretőimnél voltam, esetleg egy pénzzel bélelt díszes casinóban szórakoztam, netán a munkahelyemen. Mit izgulsz?  Mi hozott ekkora lázba?

- Mi az, hogy mit izgulok? Anyu kórházban van!

- Anyu? De hát mi történt vele?

- Azt mondja Erna, a lábával történt valami nagy baj. Tőle vitték el a mentők. Őrjöngenék, ha nem szégyellném! Hetek óta néztük, hogy le sem tud menni az emeletről, hogy csak vonszolja a lábát, mert ez már nem járás, ahogy ő közlekedik. Rühellem, hogy nem tettünk semmit, csak kihasználtuk őt.

- Rühellheted is! Amennyit te törődtél vele, az egyenlő a semmivel! Melyik kórházban van? Várj, kezet mosok, és máris indulhatunk. Addig menj át Ernához, jövök utánad.

                                                *    

Anyu szabályosan besüppedt az ágyba. Most világosodott meg a gyerekek előtt, mennyire kimeríthette a folyamatos fájdalom. A nyugtatók, és a csillapítók hatására nem tesz mást, mint pihen. Alszik, és hallgat. Itt szembesültek azzal a ténnyel is -, amelyet egyébként hatalmas szégyenként éltek meg, hogy ebben a kórteremben kizárólag az ő anyjuknak nincs egyetlen foga sem, pedig nyolc ágyas a szoba. Nála fiatalabbak nincsenek itt, inkább az öregebb korosztályba tartozók fekszenek körülötte, de mindnek szép a mosolya. Minél tovább toporogtak mellette, annál inkább alakult ki bennük a szégyenérzet.

- Hogy vagy anyukám? Enyhül-e a fájás a lábadban?

- Igen. Nem tudom, milyen gyógyszereket kapok, de gondolom, csillapító is van közte.

- Nem értesítettetek bennünket!

- Ernával úgy találtuk, hogy nem lenne értelme. Tudom kislányom, hogy mennyi ideig zársz pénzt és iratokat, ahhoz, hogy elhagyhasd a saját ablakodat. Árpit is hiába értesítettük volna, mire hazaér, engem már rég elszállítottak. Tudtuk, hogy amint hazaértek, azonnal jöttök. Nem akartunk rátok ijeszteni.

- Értjük, értjük, de most itt állunk, mint két hülye gyerek, és azt sem tudjuk, mit kéne tennünk, mire van szükséged, mi legyen a dolgunk otthon. Kiderült, hogy semmit sem tanultunk meg az életből. Ne izgulj, mindent le fogunk bonyolítani, még büszke is leszel ránk, most csak azt mondd meg, mit kérsz tőlünk.

- Egyelőre semmi nem jut eszembe. Ha felhívtok, majd megmondom. De nem kívánok semmit. Otthon Erna mindenben eligazít benneteket. Kérdezzetek tőle, és mindent úgy tegyetek, ahogy ő mondja. Jobban tudja, mint én. Laurám, főznöd is kell majd, és vigyázz az öcsédre! Árpikám, kicsikém segíts Laurának! Ő is dolgozik annyit, mint te! Ne hagyd magára a házi munkában!

Lassan ballagtak a megállóig.

- Te öcsi, mikor adtál te pénzt anyunak utoljára?

- Nem tudom.

- Nála laksz, mindennel ellát, csak éppen a cigidet veszed magadnak. Mire megy el a kereseted?

- Gépezek.

-

- Mióta?

- Jó ideje

- Akkor most abbahagyod. Tudod, kié a hálóing anyun? A papucs? A köntös? Ernáé. Minden, amit bevitt magával a kórházba, a nagynénénké. Leég a képemről a bőr. Miféle népek vagyunk mi, hogy ez így alakulhatott? Most hazamegyünk, és új életet kezdünk!

- Oké.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése