Vasi Szabó János: Dentaku -Secondo

 


Árkossy Andrástól hallottam először Medjugorje nevét. A magas, sportoló fizikumú, fekete sörényű férfi beszélt a kicsi hercegovinai településről, az ott történt csodáról. Néhány gyermeknek naponta megjelent a Szűzanya a kimondhatatlan nevű „jugó” falu közelében. Ezt kürtölte világgá a Szabad Európa Rádió is. Amit persze csak megfelelő fönntartással füleltünk, ebben a hitében erősítettük meg Kopasz Lacit, üzemünk pártitkárát. Aki halván az „ellenzéki felforgató” Árkossy előadását, nyomban kicsörtetett a középvezető számára épített csupa ablak irodából, az élcsapat véleményét igyekezett érvényesíteni. A vesztesek mi voltunk, nem tudtunk meg többet Medjugorjéról, se a látnokokról. Fültanúi lehettünk egy személyeskedésig fajuló ideológiai vitának a daliás András és a gyomorbajos forma László között.

Nagy hatása volt Árkossy – vitát megelőző – szavainak. Éreztem, meg kell tudnom mi az igazság a „jelenés-ügyben”? Írtam a barátaimnak: hallották-e hírét a medjugorjei csodának? Ők is a SZER adásaiból értesültek. Szegfűdomby javasolta válaszlevelében: gyűljünk össze jövő nyáron, a dél-zalai tanyáján, s onnét kiindulva tegyünk pár napos kirándulást Jugoszláviába. Összekapcsoljuk a Dalmát -tengerpart meglátogatását egy mostari, medjugorjei kiruccanással. Ebben megegyeztünk.

Igyekeztem minél több élménybeszámolót, dokumentumot beszerezni. Szinte megszállottja lettem a témának: láttam több amatőr helyszíni fotót. Volt köztük nem egy, amiért Däniken a fél karját odaadta volna. (Például azért, amelyiken a Nap körül forgó sötét korongok látszottak. Más képeken a szomszédos hegy tetején álló hatalmas feszület mutatkozott egészben, félig eltűnve, majd is-

mét teljes nagyságában.) Beszéltek a templomba zarándoklók csodás gyógyulásairól, a misék közbeni látomásos jelenetekről. Legnagyobb hatással mégsem ezek a szenzációk voltak, hanem egy látszólag értéktelen profilkép. Az egyik látnokról készült, Jelena Vasilról. Földöntúli nyugalom, alázat és báj sugárzott abból a szép gyermekarcból.

1985 kemény telének elmúltával, s nemcsak a várt rügyfakasztó tavasz közeledte okán, különös bódult hangulat lett úrrá a lelkemen. Alig győztem kivárni a hetek, hónapok múlását. A barátaim leveleiből is hasonló feszült várakozás érződött.

1986. április 28-án verőfényes napsütésben úszott az ország, s készült a május elseje giccsparádés megünneplésére. Semmit nem tudott arról a rettenetről, ami néhány nap múlva a Csernobil szóban csúcsosodott ki.

Emlékszem a hömpölygő tömegre, zászlók, transzparensek emelkedtek. Az arcokon, a szemekben már korántsem az a lelkesedés tükröződött, mint évtizeddel korábban. A dolgozók folyamában a központi tribün előtt haladtam: mosolyra feszített arccal, integetve, amikor a mögöttem lépkedő Árkossy Andris a fülembe súgta a borzalmas szavakat:

– Jóska, Ukrajnában fölrobbant egy atomerőmű! Terjed a sugárzás, az osztrákok, németek veteményestül szántják be a földeket...

Föl sem fogtam azonnal a hallottakat. Robbanás? Atomerőmű? Hol? A következő napok suttogva továbbadott hírei felkavarták a lelkemet.

A fölvonulás és pár üveg Kőbányai sör után hazaballagtam a szoba-konyhás albérletbe. A barátnőm az öblös fotelben kuporgott, kisírt szemét kétségbeesetten emelte rám. Hozzáléptem, zokogva a nyakamba borult. Szívszaggatóan jajgatott: mi lesz velünk? Sugárfertőzöttek leszünk, torz gyermekeink születnek...

Átöleltem, esetlenül nyugtattam a remegő lányt. De legszívesebben elbőgtem volna magam.

(...)Nehéz megítélni, pontosan hány ember halálát okozta a katasztrófa, mert sokan csak később hunytak el a szövődményekben (például daganatos megbetegedésben), és vannak, akik még ma is élnek, de nem lehet eldönteni, betegségük összefüggésbe hozható-e a történtekkel. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 56 közvetlen áldozatot tart nyilván: 47 munkást és 9 gyermeket, akik pajzsmirigyrákban haltak meg; valamint becsléseik szerint körülbelül 4 000 ember halt meg a későbbiekben ezzel kapcsolatos betegségekben. Megemlítendő, hogy a hivatalos, Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által obszervált és feldolgozott adatok mellett léteznek más vélemények is az áldozatok számára vonat-koztatva. A Greenpeace nevű szervezet saját jelentéseiben a számok többszörösét közli, és a hatások elbagatellizálásáról beszél. Az International Journal of Cancer c. szaklap 2006-os tanulmányában megjelentek szerint az 1986-os események körülbelül 1 000 pajzsmirigyrákos és 4 000 egyéb rákos esetet okoztak Európában, ami az összes daganatos megbetegedés 0,01%-a a szerencsétlenség óta. A tanulmányban megjelent tudományos modell szerint a tragédia 2065-ig kb. 16 000 pajzsmirigyrákos és 25 000 más típusú rákos megbetegedésért lesz felelős. Az erőműrobbanás teljes hatását a lakosság egészségére ugyanakkor nehéz megbecsülni.(...) A jód radioaktív izotópjai a pajzsmirigyrákok incidenciájának drámai növekedésért felelősek, ám a hematológiai betegségek száma is megszaporodott az incidens hatására. Adatok állnak rendelkezésre, hogy az alacsony dózisúzás a kardiovaszkuláris kockázatot is növelni képes. Az érzékszervek is sugár érzékenynek tekinthetőek, a szem legjellemzőbb eltérése radiointoxicatio kapcsán a cataracta. Az atombalesetet megelőzően is leírták már, hogy az atombombakísérletek túlélői körében a pajzsmirigy malignus neoplasmái szignifikánsan gyakoribbak. (...)A tragédia bekövetkezte után azonban nemcsak a sugárzás okozott haláleseteket. Európa szerte számtalan terhes anya döntött az abortusz mellett, hogy magzatát megóvja az esetleges teratogén hatások miatti fogyatékosságtól. Az, hogy az eljárás mennyire volt megalapozott, meglehetősen vitatott, ám tény, hogy a balesetet követő hetekben 40 000-el több művi abortusz történt, ezzel a még meg nem születettek is bizonyos értelemben áldozatokká váltak.16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15(Horváth Miklós: Magyarország az internacionalizmus szolgálatában, részlet,

http://www.xxszazadintezet.hu/bemutatkozo/bemutatkozo/horvath_miklos_magyarorsz.html

 

 

 

16(Chernobyl Prypiat,részlet,

https:/ Rakéták és kövek

 

1 megjegyzés :

  1. Hatalmas tömegú információt hordoz az írásod. Rendkívül érdekes és értékes is egyben, sőt nagyon elgondolkodtató.

    VálaszTörlés