Kapolyi György: A hazugság dicséreteEz a sokak által elmarasztalt emberi tulajdonság elengedhetetlenül fontos az élet élhetőségére nézve. Ugyan úgy lényeges, mint az igazmondás. Bármelyik hiánya a meglévőket teszi értékelhetetlenné, megszűnik a „Mihez képest” fogalma, nem lesz viszonyítási alap. Ha nincs mennyország értékelhetetlenné válik a pokol, és fordítva.

Az időnkénti hazudozás történhet szeretetből, tapintatból, jó szándékból, meg persze gonoszságból, előnyszerzésből is.
Egyesek mondják, ”Én őszinte ember vagyok, ami szívemen az a számon”
Na, ennél nagyobb bugrit, nagyobb hibát alig lehet elképzelni. Az ilyen polgártárs nem más, mint diplomáciai érzék nélküli unintelligens csőd.
Hogy miért?
Mert ugyan úgy tévedhet a dolgok megítélésében, mint mindenki. Amit mond, az, az ő igazsága, így általános érvénye nincs.
Jóvátehetetlenül belegázolhat mások életébe, ami maradandó károsodást okoz.
Kilátástalan helyzetekben elpusztíthatja mások életét, kűzdenitudását, őszinteségével megöli az esélytelent.
Szerencséjére ezt a közvetett emberölést a BTK.- nem bünteti.

A lét elviselhetősége a főcél, az igazság gyakran árt, a hozzá történő ragaszkodás nagy hiba,Fouche szerint, a bűnökért lehet csak megbocsátani, a hibákért soha. Egy bármi okból külső vagy belső sérülést szerzett egyén titokban, tisztában van helyzetével, de nem akarja tudni,,mert neki abban a pillanatban vége. A hazugság az egyetlen, ami képes erőt adni az eljövendő harchoz.

Minél inkább tudatosítom az emberben a valóságot, ha egy öreg valakinek megmondom mit tett vele láthatóan az idő, olyat mesélek el neki, amit ő is tud, de keményen tudatosítok benne egy általa elnyomott felismerést, és rohamosan öregedni kezd.

Az ember nem az igazságot akarja hallani, hanem azt, amit hallani akar.
Ez azért sem irreális, mert többféle igazság létezik.
A hazugság tulajdonképpen a fantáziálás művészete. Minőségéből leszűrhető az elkövető értelmi szintje, orientáltsága, lelki milyensége, másokhoz való hozzáállása.

Ennek megfelelően vannak egészen primitív és gonosz hazugságok- minősítve a mellébeszélőt - és vannak egészen nagyszerű- mondhatni nélkülözhetetlen költői értékkel bírók, stílusukban, szándékukban építők.

Egy rutinos, tehetséges hazudozó sosem lehet unalmas és egysíkú, vonzereje abban rejlik, hogy a fantáziátlanok éhségét kielégíti, esetleg megindít bennük, még ha alapszinten is egy folyamatot, amire feltétlen szükségük van.

Aztán, hogy a hallgató ébredező készsége pozitív vagy negatív irányba mozdul el, ez az egyén milyenségétől függ.
A hazugság sokszor az élet gödrein keresztülnyúló híd - ami ha nem válik kábítószerré-képes megóvni bárkit egy szomorú összeomlástól.
Ne restelljünk hazudni, mert létünk része jókor, kellő mértékben alkalmazva életeket menthet.

A mértéktartó hazudozás a kultúrember erényeihez sorolható.


Kép: Kapolyi György Titkolt igazságok című alkotása 


10 megjegyzés :

 1. Először is, tetszett a cím, mert azonnal provokál – a kedves olvasó összevonja szemöldökét. Aztán csak elgondolkodik a mértéktartó hazugság értelmén. Ha tapintatos, ha biztató, amit mond a rászorulónak, akkor az csakugyan életmentő, reményfenntartó lehet adott esetben. Igen, a "mihez képest" jó meghatározás: mondhatni tehát, hogy az lehet a mérlegelés kiindulópontja – amit említesz, Gyuri –: mit akar, mit szeretne a másik hallani. Úgyhogy némi helyzet- és emberismeret sem árt, hogy "jót és jól" mondjunk. – Gondolatébresztő az írásod, hiszen még bőven lenne mit hozzáfűzni. :)
  Képedet nézve az jutott eszembe: valaki akkorát hazudott, hogy nemcsak a plafonok szakadtak le, de a tornyok is összedőltek. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Gábor.
   Elgondolkodtam, magán a hazugságon, mint tisztességtelen cselekedeten.
   Aztán rájöttem, hogy minden nézőpont kérdése. Egy olyan élethelyzetben, mikor minden pozitív rezdülés segíthet a bajbajutotton, erőt, reményt ad neki, az semmiképpen nem lehet negatív tett.
   Ezt próbáltam "Feszegetni", és örülök, hogy értettél.

   Köszönöm a véleményedet.
   gyuri

   Törlés
 2. Igazat beszéltél a hazugságról, kedves Gyuri. :-)

  https://www.youtube.com/watch?v=ImUHEs7E7SM

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Tibor.
   Köszönöm hozzászólásodat, örülök, hogy ez a véleményed.
   gyuri

   Törlés
 3. Bizony atapintatból, együttérzésbøl fakadóhazugsággal jõt cselekszik az ember.Esetleg nem okoz bànatot. Ezt gyakorlom én is, megvallom øszintên, persze, nem gyakran, nem fölöslegesen. A rajzodon is elgondolkodtam. Üdv.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Hajnalka.

   A tiszta őszinteség, az egyszerűen neveletlenség.
   Egy tisztességes, jó érzésű ember, nem lehet ment, az indokolt esetekben gyakorolt hazudozástól.
   Örültem a véleményednek.
   gyuri

   Törlés
 4. Nagyon egyetértek veled Gyuri. Klassz írás!

  VálaszTörlés
 5. Gyuri, csak bólogatni, és egyetérteni tudok veled a hazugság szükségességét tekintve. Nem túlzok, ha azt írom, sokszor életet is menthet a jó hazugság. Az őszinteség meg igen relatív dolog, mert bárki bármit mond, az csak az ő szemszögéből vélt igazság, és a kimondásával nem biztos, hogy más is egyet ért, pláne az akinek mondják. Lerombolhatja a teljes önértékelését, és énképét, aztán jön a depresszió. Csak ismételni tudom magamat, mélyen osztom a véleményed, az írásod pedig roppantul tetszett. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ildi.
   Köszönöm egyetértő kedves soraidat.
   Örülök, hogy egy véleményen vagyunk.
   Gyuri

   Törlés