Tomor Gábor: Derengés
Pislákolsz csak:                                   
értetlen hallgatsz,                                
bámulsz magad elé.                                                 
De lám: deríti sötéted,                                 
sugároz, fűt-fát idéz –                                                                                         
balekvonzó útjelződ.


A kép Angel Boligan alkotása

12 megjegyzés :

 1. Kedves Gábor.
  Az ember, egy életen át, valahol, csak pislákol, értetlenül hallgat.
  Az útjelző fénye hozhat valami érdemit idézve, de megvan a veszélye, hogy fényével, odavonz balekokra vadászó entitásokat, amiket ritkán sikerül kivédeni.

  Nagyon tömör összegzése a valóságnak.
  Tetszett.
  gyuri

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, Gyuri, egyfajta összegzést próbáltam adni,finoman szólva tájékozatlanságuk miatt balekokkal, "útjelzőkkel" teli valóságunkról. Hát ilyen. Hogy enyhítsek: ilyen is. - Köszönet véleményedért. :)

   Törlés
 2. Kedves Gábor, a sötétben pislákolókat a legtöbbször a média nem éppen hiteles, szépen szólva, hamis útjelzése irányít. Ez a ma világa.
  Üdv, Hajnalka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jómagam imént "finoman szólva" kifejezéssel éltem a balekokat illetően, te pedig "szépen szólva" közlöd véleményed a médiáról. Hát bizony, hamisságát rendre tetten érik, érjük. És nem csoda, ha egyre csak romlik a látásélesség. Nyilván érezted a csúfondárosnak szánt címből is, hogy nem valami örömteli az ilyen derengés. - Örültem hozzászólásodnak, kedves Hajnalka. :)

   Törlés
  2. A Gutenberg-galaxisban nem csalódtunk eddig sem, ezután sem fogunk. Nem derengés lesz, de tápláló fény érkezik várt könyveddel is, Hajnalka! :)

   Törlés
 3. Gábor a versed, és csatolt kép együtt kicsit másfelé vitte a gondolataimat. Most inkább a politikára asszociáltam, ami irányt mutat, aszerint mi az érdeke. Ugyan az is lehet fény, és összefonódhat a médiával, ahogy a bankokkal is. :) (klasszikus kép, igaz? :) :) Tetszett a versed. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Iránymutatás, persze, mi mást diktálna egy központvezérelt útjelző. Ha nem tudnák a népek, mit kell gondolniuk, ily módon is megtudhatják. Úgy vélem, a technikai fejlődés mind újabb eszközei miatt az érdekeltek eléggé áltatják magukat: azt hiszik, a modernebb lehetőségekkel élve befolyásukat hosszú időre tartósíthatják. - A kép tévéje régebbi, igaz, de amit a rajz sugall, mit sem veszített igazságából. (Sok helyen még nem cserélték le a készülékeket; nálunk is egy hozzánk nőtt régi és egy lapos is üzemel. :) )
   Köszönöm hozzászólásodat, Ildi! :)

   Törlés
 4. Tetszett. Napjainkban túl sok az útmutató, az útmutatás. "Térképet" meg nagyon kevesen tudnak olvasni. :)) Üdv: Robi

  VálaszTörlés
 5. Tetszett. Napjainkban túl sok az útmutató, az útmutatás. "Térképet" meg nagyon kevesen tudnak olvasni. :)) Üdv: Robi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igaz, Robi: szégyentelenül sok az (el)irányítás, csüggesztően kevés az értő térképolvasó. Vagy inkább túl sok az óvatoskodó. Jut eszembe, nemrég volt bemutatója Baranyi Ferenc újabb kötetének, melynek címe: Ballada a hunyászkodókról. - Köszönöm, hogy vélekedtél rövidem kapcsán. :)

   Törlés