Tomor Gábor: Létezés



Nem a psziché –
az adrenalin!
Meg a vágyott dopamin!
Lám csak, a miértek.          
Élsz, mint    
bolygó vegyiművek?                                                          


A kép címe: Galériában, J.S., cseh művész alkotása.


8 megjegyzés :

  1. A látszólag létben hánykolódó ember, vegyi anyagokkal mérgezett tévelygése a semmi felé.
    gyuri

    VálaszTörlés
  2. Hánykolódás, tévelygés – egészen jó kifejezésekkel illeted, Gyuri, ezt a látszólagosan "eredményes", valójában értékes tartalmakat mellőző, nélkülöző életmódot. Amikor az egyszerű izgalmak adják sóját a létnek… – Köszönöm hozzászólásodat! :)

    VálaszTörlés
  3. Kicsit nehéz követni a gondolatmenetedet.
    Szeretettel olvastalak: Mila

    VálaszTörlés
  4. Tudatos volt az idegen szavak használata, nem szoktam pedig, sőt, rendszerint teszek ellenjavallatot. Na de, ez esetben éppen a vers témája diktálta, hogy így tegyek: hányszor halljuk is, s látjuk az eszerint cselekvőket: "működik az adrenalin", vagy "még egy kis dopamin (endorfin)" kell, s már olyan boldogság önt el bennünket... És a lélek, az - szóhasználatban is - hol marad?
    Remélem, így már teljesebben értesz, kedves Mila. Örülök, hogy olvastál. :)

    VálaszTörlés
  5. Őszintén megmondom, nevettem verseden. Pedig igaz ! Hiszen minden emberi érzés igazi vegyészet. Mint mondják, a szerelem is kémia, és minden más érzés vegyi hatás. Mire idáig jutottam, az jutott eszembe,olyasmi ez, mint a tyúk, és tojás. A vegyi hatás volt előbb, vagy az érzés, vagy fordítva? :) Tetszett ! :)

    VálaszTörlés
  6. Vegyük viccesen, csak jobb nevetve; én úgy is hallottam már a kérdésre a választ, hogy mi is volt előbb - hát a kakas! Amúgy meg minden kérdésfeltevésnek van jogosultsága. Válasznak az sem rossz, ha érzés és kémia együtt hat! Díjazom válaszodat, Ildi! :>)

    VálaszTörlés
  7. Nem az idegen szavakkal van bajom, drága Fransis, hanem magával az egész verssel. Vagy én vagyok csak analfabéta? Ítéletet vagy megállapítás mondasz. Nekem akárhogy is nézem, lesújtó a versed. Véleményem a pszichére hat ki minden hatás, ahogy vegyi, ahogy lelki.. Azt hiszem Oscar Vajld (lehet nem jól írtam, csak ejtés szerint a nevét) írja a nézésről, hogy az is öl.
    Na sokat filozofáltam.
    Szeretettel üdvözöllek: Mila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól látod, kedves Mila. Megállapítóan, s bizonyos ítélettel is fogalmaztam soraim. Ám úgy vélem, ezt nem annyira lesújtóan teszem, mint inkább a megértés talajáról, az igényességre apellálón. Nem arról van szó, hogy a hormonális hatásokat nem értékelném, szerepüket kicsinyelném. Ellenben kérdésként megfogalmazom: vajon mennyit engedünk az ösztönnek, s élünk-e annyira lelkiekkel bíró lényként, ami tudatos-érző embertől "elvárható". Önkritikus megközelítésből mondom: e várakozásomat tekintve, nem lehetek magammal elégedett. [-( Miközben természetesen igyekszem is elfogadni személyiségemet, énemet. :)

      Törlés