Kapolyi György: Mondta Vincent2



Na még szép, hogy mondom, mondta Vincent, megbotolva a fotel lábába, elhajítva a vizesüveget.
Nehézkesen felkecmergett a szőnyeg elázott mintázatáról, és meglepődve tapasztalta, mennyivel intenzívebbek a színek vizesen, mint szárazon. Na azért nem fogom máskor sem a szőnyeget locsolni, dohogta. Bizony, az ember könnyen megbotolhat bármiben, és mire feleszmél, már a földön találja magát. Az egyetlen, ami ebben a helyzetben megnyugtató, lejjebb esni már nincs hogy. Egyből kikerülsz a mások látóteréből, végre támad egy biztonságérzeted, amit azért nem kell lebecsülni.
Az ominózus állapot gerjeszt egy, s más kellemességet is. Lejjebb kerülni biztosan nem tudsz.
Nem kell megharcolni státusodért, mert senki nem óhajt elterülni helyetted. A viszonylag kevés kárörvendő mellett, többen fognak szánni, mint gondolod. Az emberek alapjában véve jók, főleg ha nem érdeke versenyezni. Téged meg garantáltan nem fog irigyelni senki. Hát, ha meggondolom, ez egy igen jó állapot. Jó, hogy nem gondol rá senki, mert többen feküdnének, mint állnának. Az meg hogy nézne ki. 
Aztán ha megütötted magad, hát tanulj meg elesni. Annak is megvan a maga technikája, az ötödik elesés, már artista szinten profira sikerül.
Még csodálókra is számíthatsz hosszú távon.
Ha meg már fekszel, nyújtózhatsz is egyet, nem kell a felállást elkapkodni. Nagyon tanulságos feküdni, majd meglátod. Egy más perspektívából látod a világot, igen tanulságos.
Alulnézetből minden más. Nem beszélve a csinos női járókelőkről. Bár ez olyasmi lehet, mint a nudista strand, a pár szép nő látványáért el kell viselned a megereszkedett, vén uszályok rémképeit, azt a gátlástalan kitárulkozást, ami nehéz álmaidban feltétlenül kísérni fog életed végéig.
Hát, ennek ez az ára. De mindenek ellenére megéri. Sajnos, csak közepes és rossz helyzetek adódnak az életben, így, a közepeseket át kell átminősíteni jónak, az egész nem több mint egy tollvonás, és minden rendben van.
Ez ilyen egyszerű. Nem kell semmiből nagyobb ügyet csinálni, mint amekkora. Már pedig nagy ügyek nincsenek, csak azért érezzük nagynak, mert velünk esik meg.
Mert két dolog lehetséges. Ha elbuksz, vagy fel tudsz állni, vagy nem. Ha felállsz, nincs miről beszélni, ha meg nem sikerül, akkor azért nincs.
Olyan ember meg nem létezik, aki nem nézte meg közelről a kavicsokat. Aki ezt mondja magáról, az hazudik. Aki meg nem tudott felállni, azzal meg úgysem találkozol.
Elbukni nem szégyen, legfeljebb kellemetlen, amivel nem dicsekszik senki, ha megesett vele.
Ez is valahol érthető. Egy valaha is elesettel nem szívesen kooperál senki.
Ha egy kutya egyszer harapott, többé nem szabad neki háttal állni.
Ezt én mondom a Vincent, aki már harapott, és meg is harapták.
Szóval, ha hasra esel, ne éld meg katasztrófának, mert nem az. Kászálódj talpra, töröld meg sáros orcádat, figyelj oda, nehogy valaki elgáncsoljon felállás közben, és menj tovább.
Végső fokon nem történt semmi, ami nem történhet meg emberrel.
Ami esetenként elkerülhetetlen, azzal nem kell foglalkozni. Úgysem tudsz rajta változtatni.
Az eséstechnikádat fejleszd. Ez az egyetlen, ami fontos, a többi nem tőled függ.
Csak fel a fejjel, de figyelj hova lépsz.
Mondta Vincent.  


Kép: Kapolyi György alkotása


8 megjegyzés :

  1. Az elbukás "természetrajzáról" olvashattam, ahogy Vincent látja. A szituációról, amely a mindennapi küzdés része, s amelyet nem lehet megspórolni. Mondhatni, az élettechnikáról szólsz, amikor az esni tudást ecseteled. Közben, el ne felejtsük, súlyokkal is egyensúlyozunk, mint rajzod is szemlélteti. Hát nem mindegy, hová lépünk, csakugyan. - A sokat tapasztalt ember szólt belőled, Gyuri! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gyuri,

    Ismét tetszett az írásod és sok okos dolog van benne :) a közepes dolgok átminősítése jóvá :) mert ha már lent van valaki akkor abból a pozícióból kell élhetőt varázsolnia!

    VálaszTörlés
  3. Időnként pofára esni, asszem elkerülhetetlen - kedves Gábor.
    Persze valahogy el kell viselni, és meg kell tanulni esni, mert utána folytatni kell, az élés, "Felemelő" gyakorlatát.

    Köszönöm gondolataidat.
    gyuri

    VálaszTörlés
  4. Kedves elfmage.
    Örülök, hogy elfogadhatónak találtad írásomat, és még tetszett is.
    Valahol, az ember egész életén át, valami önvédelemre kényszerül.
    Elesni lehet, összedőlni, nem.
    Köszönöm látogatásodat.
    gyuri

    VálaszTörlés
  5. Milyen igaza van Vincentnek megint, hiszen nem mindegy valóban honnan szemléljük a világot. Egész más ugyanaz a dolog lentről, és fentről. Miféle lelki beállítottságú a szemlélő. Nagyon tetszett most is az írásod. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildi.
      Köszönöm, hogy olvastál, és tetszett is Vincent "Monológja".
      Igen, tulajdonképpen szemlélet kérdése sok minden.
      Lehet bömbölni, és röhögni sokszor, ugyan azon.
      A mellre szívás, nem éppen halálos, de minek kockáztatni?
      gyuri

      Törlés
  6. Most is elgondolkodtató írásoddal lenyűgöztél.
    Szeretettel gratulálok: Mila

    VálaszTörlés
  7. kedves Mila.

    Örülök tetszésednek, köszönöm.
    Szeretettel.
    gyuri

    VálaszTörlés