Bihary Emőke: A munka ünnepe elé (Kényszerű árukapcsolás)




Szellőfi áprilisban született és igen-igen pajkos volt. Azonkívül mit sem tudott az emberek világában uralkodó ablaküveghiányról. Hatalmasat lódított hát Böszörményiék szellőzésre tárt erkélyajtaján. A dupla üvegtábla apró szilánkokra hullt a meglepetéstől.

- Végre! Végre történt valami! – ujjongott a már nem fiatal, de harmadik gyermekével éppen GYES-en u n a t k o z ó háziasszony.
El is határozta, hogy nyomban intézkedik.
Nyakába vette hát a 12 kilós apróságot, meg a lakótelepet. Ám pillanatok alatt kiderült, Állami Biztosító csupán a költségek térítését vállalja, a munka érdemi részét nem. Üveges KTSZ viszont kizárólag helybe szállított, szilánkmentesített keretekkel á l l s z ó b a. Jó Öreg Képkeretező Maszek pedig valahol a Dalmát - tengerparton kúrálja csigolyabántalmait.
Az ajtókeret tehát üvegezetlenül ásított a langymeleg tavaszban, a szokatlanul forró nyárban, de még szeptemberben is.
Az első záporok azonban újabb akcióra sarkallták Böszörményinét.
Ezúttal karjára fűzte legkisebb, immár 14 kilós magzatát. Ismét megjelent Üvegezőéknél.
- Házhoz nem járunk. Nem rendelkezünk kiszállási kerettel. Ez egy. De ha rendelkeznénk is, jelenleg nincs üvegünk. Ez kettő – hadarta gépiesen, immár ki tudja hányadszor a parányi üzlet behemót főnöke.
Ám Böszörményiné a kelt tészta puhaságú hústömeg alatt lágy szívet sejtett. Rákezdett jól kitervelt sirámaira:
- Most mihez kezdjek? Kihez forduljak? Férjem külföldön. Én három s z a l m a á r v á m -m a l otthon. Lift nincs. Negyedik emeleten lakom. Én azt a keretet lehozni nem tudom.
Főnök Bácsi másodpercekig tépelődést mímelve meredt maga elé. Szemében furcsa tüzek gyúltak.
- Méretet hozott? – kérdezte végre sokat ígérően.
- Természetesen – rebegte hüppögve bűntudatosan Böszörményiné.
- Jöjjön hátra a raktárba!
Ott a várt bizalmas beszélgetés nem várt - legalábbis a már nem fiatal háziasszony számára nem várt – fordulatot vett. Főnök Bácsit ugyanis az ablak méreteinél, de még a várható anyagi előnyöknél is jobban érdekelték az ő tagadhatatlanul arányos, bár szerény méretei. Néhány ölelés és egy puszi ellenében megígérte, hogy  a z  ü g y el lesz intézve. Természetesen nem ingyen. A foglalót is beleértve.
Az ü g y n e k még aznap délután kellett e l i n t é z ő d n i e.
S lássanak csudát! Össze is jött Böszörményiék lakásán egy tábla üveg, Jó Öreg Képkeretező Maszek, Behemót Főnök - és a háziasszony….m a m á j a…

1979.

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése